מצה שמורה
מצה שמורה: מהי מצה שמורה? ולמה צריך עבודת יד?
תוכן עניינים
מצווה לאכול מצה בחג הפסח כפי שכתוב בתורה:
"שִׁבְעַת יָמִים תֹּאכַל מַצֹּת וּבַיּוֹם הַשְּׁבִיעִי חַג לַיהוָה"
החיוב לאכול מצה הוא בלילה הראשון ואילו בשאר הימים יש איסור לאכול חמץ אבל אין חובה לאכול מצה.
מה זה מצה שמורה?
מצה שמורה היא מצה שהוכנה מחיטה שנשמרה משעת הקצירה כדי למנוע ממנה כל מגע עם מים, העלול לגרום לתסיסה ולהחמצה.
שמירה זו נעשית מתוך הקפדה יתירה כדי לוודא שהמצה תהיה כשרה למהדרין.
מהי מצה עבודת יד?
מצה עבודת יד היא מצה שנעשית בעבודת כפיים ולא במכונה. תהליך ההכנה כולל לישה, רידוד, ניקוב ואפייה, והכול נעשה על ידי אנשים יראי שמים ששמו דגש על כוונה מיוחדת לשם מצוות מצה.
חשוב לדעת! כדי לקיים את מצוות אכילת מצה בליל הסדר חובה לאכול מצות עבודת יד, לא מקיימים באמצעות מצת מכונה את המצווה.
מצה שמורה עבודת יד מחיר
מחיר שלישיית מצות שמורות לליל הסדר יהיה כמה עשרות שקלים.
בדרך כלל ניתן להשיג מצה שמורה עבודת יד בבית חב"ד הקרוב לאזור מגוריכם או ברשתות השיווק הגדולות כדוגמת אושר-עד וחנויות נוספות.
לתשומת ליבכם לא ניתן להזמין מצה שמורה באמצעות האתר שלנו.
איך אפשר לזהות מהי מצה שמורה עבודת יד?
ניתן לזהות מצה שמורה עבודת יד בכמה דרכים:
צורתה הלא אחידה – בניגוד למצות מכונה שהן עשויות באופן מדויק ובדרך כלל יהיו מרובעות, מצות יד הן בעלות צורה לא אחידה ועשויות בעיגול.
הכשר על גבי המוצר – על אריזת המצה יהיה רשום במפורש "מצה שמורה" וכן אישור הכשרות הרלוונטי המעיד על השגחה קפדנית.
מחיר גבוה יותר – בשל העבודה הידנית וההשגחה המיוחדת, מצה שמורה בעבודת יד יקרה משמעותית ממצות רגילות.
מאיזה שלב צריך לשמור על החיטה?
אותם המצות שציוותה התורה לאכול בפסח נאמר לגביהם אזהרה מיוחדת:
"ושמרתם את המצות" למדו חז"ל שיש לשמור את המצות מחימוץ זהו הפירוש מצה שמורה.
גדולי הפוסקים דנו במשמעות השמירה ומאיזה שלב אכן צריך לשמור את המצות מחימוץ?
שיטת אדמו"ר הזקן בעל התניא ומחבר שולחן ערוך הרב, שכבר משעת קצירת החיטים יש לשמור את מצות אלו מחימוץ.
הכנת מצה שמורה מתוך כוונה לשם מצת מצווה
הכנת המצות צריכה להעשות לשם קיום מצוות מצה ולא לכל מטרה אחרת זו הסיבה שצריך שתיהיה המצה על ידי עבודת יד, כי רק בן אדם יכול לכוון את הכוונה הנדרשת.
מכונה לא יכולה לכוון שהמצות שמיוצרים על ידה יהיו לשם המצווה זו הסיבה שאי אפשר לקיים את מצוות אכילת מצה בליל הסדר על ידי מצות מכונה.
הכמות שיש לאכול מהמצה בליל הסדר
- החובה ההלכתית היא לאכול מצה בליל הסדר ולפחות כזית מצה, כזית לכתחילה הוא בערך שליש מצה כ-28 גרם.
- ישנם מקלים למדוד לפי מידת נפח ואם זה מתורגם לגרם מדובר על כ-10 גרם (כ-עשירית מצה)
- קיום המצווה הוא על ידי אכילת מצה עבודת יד דווקא.
- מנהג חב"ד לאכול מצה בכמות של 5 כזיתים במהלך הליל הסדר.
למה אוכלים מצה בפסח?
אכילת מצה בפסח היא זכר ליציאת מצרים, כאשר בני ישראל יצאו בחיפזון ולא הספיקו להכין לחם שתפח.
כפי שכתוב בתורה "כי בחיפזון יצאת מארץ מצרים" בפשטות המהירות של עם ישראל לצאת ממצרים גרמה לכך שהבצק לא הספיק לתפוח ולהיות חמץ וזכר לכך אנו אוכלים בכל שנה ושנה בחג מצות.
משמעות אכילת המצה על פי החסידות
על פי החסידות למצה שלא תופחת יש סמל לענווה וצניעות ואלו החמץ מסמל את הגאווה ולכן יש משמעות גדולה לאכילת המצות בפסח.
בנוסף מובא בשם אדמו"ר הזקן שמצות עבודת יד הינם מאכל האמונה ומאכל הרפואה.
זה הסיבה שהרבי מליובאוויטש עודד להפיץ מצות לקהל הרחב ובמיוחד לאלו שלא שומרים תורה ומצוות לעת עתה.
מבצע נוסף שהרבי עודד הוא מכירת חמץ באתר תוכלו לבצע מכירת חמץ כפי מנהג חב"ד בקלות ובהידור.