הכשרת סירים לפסח

הכשרת סירים לפסח: איך להכשיר את הסירים?

תרומה קמחא דפסחא!

תרמו למשפחות נזקקות ונפגעי טרור תושבי הדרום ועוטף עזה באמצעות חב"ד בשדרות!

שימו לב! יש הבדל מהותי באופן ההכשרה בין סירים שבשלו בהם עם רוטב, לבין סירים שהמזון היה באופן ישיר ללא רוטב כמו לדוגמא תבנית אפיה בתנור או שיפודים על האש.

1. הכשרת סירים שבושל בהם מאכלים עם רוטב

ההכנה להכשרה

א. יש להמתין 24 שעות מהשימוש האחרון.

ב. לנקות היטב את הסירים – צריך לפרק את הידיות ולנקות כל מקום שיכול להיות בו ממשות חמץ כמו מקום החיבור, בחריצים וכדומה.

ג. אם יש בסירים פינות וסדקים שייתכן ויש שם ממשות חמץ וקשה לנקות את המקום יש להעביר אש באזורים אלו.

בדיעבד (לשיטות מקילות) ובמקום הצורך אפשר כתחליף לאש להתיז חומר ניכוי חריף כמו מסיר שומנים וכדומה על החריצים.

פעולת ההכשרה

  • מכניסים את סיר החמץ לסיר גדול העומד על גבי האש שבו מים רותחים מבעבעים, למשך זמן של כמה רגעים.
  • יש להקפיד שהמים יכסו באופן מוחלט את הסיר המוכשר, בעת הצורך אפשר להכשיר חצי כלי ולאחר מכן להופכו ולהכשיר את החצי השני.
  • לאחר שמוציאים את הסיר מהמים הרותחים, יש להכניסו מיד לכלי שיש בו מים קרים.

 


2. סירים ששימשו למאכלים בלי רוטב

לדוגמא שיפודים, רשת גריל וכדומה, יש לחלק כדלהלן:

אם רוב השימוש של הכלים הנ"ל בבישול בלי רוטב:

צריך ללבן באש את הכלים הללו באופן של ליבון חמור, על ידי אש חזקה ישירות על הכלי.

חשוב לציין שישנם כלים שיכולים להתקלקל באש חזקה, ולכן למעשה אין דרך להכשיר כלים שכאלו אלא רק כלים שיכולים לעמוד באש הליבון.

אם רוב השימוש של הכלים ברוטב ורק במיעוט של הפעמים הוא בלי רוטב:

לשיטת הספרדים: הולכים בכלי אחר רוב תשמישו ואפשר להכשיר כמו סירים רגילים.

לשיטת האשכנזים (וחב"ד): הולכים אחר מיעוט תשמישו של הכלי ויש להכשיר את הכלים הללו בליבון ובאש חיה.

תוספת הרחבה לעיון, תוכן עניינים:

איפה מכשירים סירים לפסח?

בדרך כלל בכל עיר יש מקום ייעודי להכשרה עם כל הציוד הנדרש עבור הכשרת הכלים.

בררו אצל בית חב"ד המקומי בעיר מגוריכם או בדקו מול המועצה הדתית המקומית, בחלק מהערים היא זו שדואגת להעמיד דוכנים בהם אפשר להגעיל את כלים לפני פסח.

מנהג חב"ד

מנהג חב"ד: אדם שידו משגת להחזיק מערכת כלים נפרדת לחג הפסח טוב להימנע מהכשרת סירי החמץ.

מי שבכל זאת מעוניין להכשיר לפסח אזי יש לפעול לפי המדריך כדלהלן.

הכשרת סירים לפסח – תוספת הסברה בהרחבה

סירים שבשלו בהם מאכלי חמץ אזי טעם החמץ נבלע בדפנות הכלי.

כדי שבכל זאת נוכל להשתמש בפסח בסירים יש לבצע פעולת הכשרה במהלכה גורמים לכלי לפלוט את הטעם הבלוע בתוכו.

באופן כללי ישנם 2 סוגי הכשרה הגעלה וליבון.

סירים שבלעו חמץ באמצעות רוטב נוזלי כמו לדוגמא סירים של בישול, אופן הכשרתם על ידי הגעלה במים רותחים.

הגעלה פירושה להכניס את סיר החמץ לסיר גדול העומד על גבי האש אשר בו מים רותחים מבעבעים.

הכלל ההלכתי הוא "כבולעו כך פולטו" כלומר כמו שהסיר בלע באמצעות נוזל רותח ככה הוא יפליט את הבלוע באמצעות מים רותחים.

לאחר שמוציאים את הסיר מהמים הרותחים, יש להכניסו מיד לכלי שיש בו מים קרים.

***

נזכיר לא לשכוח למכור את החמץ לגוי לפני חג הפסח.

קראו בהרחבה על מכירת חמץ.

הכשרת סירים לפסח

מכירת חמץ

מכירת החמץ באמצעות האתר הסתיימה!

באפשרותכם להמשיך לתרום עבור מצוות 'קמחא דפסחא'.

לחצו כאן לתרומה בביט או אשראי

חג פסח כשר ושמח

אפשר לפנות אלינו גם באמצעות Whatsapp

קמחא דפסחא

תרומה קמחא דפסחא תשפ"ה 2025

תרומה למשפחות נזקקות ונפגעי טרור תושבי הדרום באמצעות חב"ד בשדרות