האם שיבולת שועל כשרה לפסח?
חג הפסח הוא אחד החגים המרכזיים ביהדות, והוא מלווה בהלכות רבות במיוחד בנוגע לאיסור חמץ והמאכלים המותרים והאסורים לאכילה.
אחת השאלות שעולות מדי שנה היא האם שיבולת שועל כשרה לפסח?. כדי לענות על שאלה זו, יש להבין את ההלכה בנושא חמץ ואת מעמדה של שיבולת שועל מבחינה הלכתית.
מהו חמץ ומהם חמשת מיני דגן?
ההלכה קובעת כי חמץ הוא כל מאכל שמורכב מחמשת מיני דגן שבא במגע עם מים ושהה כך זמן מסוים עד שהחל לתפוח ולהחמיץ.
חמשת מיני הדגן הם: חיטה, שעורה, כוסמין, שיפון ושיבולת שועל. מכאן, ששיבולת שועל נכללת באופן מובהק ברשימת הדגנים שמסוגלים להחמיץ.
שיבולת שועל ופסח – היבט הלכתי
מכיוון ששיבולת שועל היא אחת מחמשת מיני הדגן, הרי שאם היא נרטבה ולא נאפתה או בושלה מיד, היא הופכת לחמץ. משמעות הדבר היא ששיבולת שועל רגילה, כפי שהיא נמכרת בחנויות, אינה כשרה לפסח. יתרה מכך, אפילו קמח העשוי משיבולת שועל עשוי להיות חמץ אם עבר תהליך הרטבה לפני האפייה.
עם זאת, בדומה למצות חיטה, קיימת אפשרות להכין מצות משיבולת שועל בתנאי שהיא נשמרת יבשה לאורך כל התהליך ומיוצרת בהשגחה מחמירה כדי למנוע החמצה. מצות כאלה מיוצרות לרוב עבור אנשים הרגישים לגלוטן, כיוון ששיבולת שועל אינה מכילה גלוטן באופן טבעי.
שיבולת שועל כתוספת במוצרים תעשייתיים
חשוב לדעת כי שיבולת שועל עשויה להופיע במוצרים שונים כגון דגני בוקר, חטיפים ומאפים. בפסח יש לוודא שכל מוצר הנרכש אינו מכיל שיבולת שועל או כל דגן אחר שיכול להחמיץ, ולכן יש להקפיד ולבדוק שעל גבי האריזה יש הכשר מיוחד לפסח.
האם קוואקר כשר לפסח
קוואקר ושיבולת שועל מכוון לאותו מוצר ולא כשר לפסח.
חלב שיבולת שועל כשר לפסח?
חלב שיבולת שועל הוא חמץ גמור ואינו כשר לפסח.
סיכום
שיבולת שועל היא אחת מחמשת מיני דגן ועלולה להחמיץ ובאופן רגיל היא אינה כשרה לפסח ולכן באם נשאר בערב פסח אריזות קוואקר / שיבולת שועל יש לבער או למכור לגוי בשעת מכירת החמץ.