הכשרת תנור לפסח

הכשרת תנור לפסח לכתחילה ובדיעבד

מכירת חמץ אונליין בקלות ובמהירות!

עכשיו זה הזמן, מכרו את החמץ דרך האתר!

לתשומת ליבכם! מנהג חב"ד לא להכשיר תנור לחג הפסח אלא להשתמש בתנור אפיה מיוחד לשבעת ימי החג.
אופן ההכשרה הבא מיועד למי שכן מעוניין להכשיר את התנור ולסמוך על השיטות המקילות.

הכשרת תנור לפסח

יש לנקות את התנור באופן יסודי עם חומר ניקוי חריף כדוגמת מסיר שומנים.
יש להקפיד להסיר את הלכלוך הדבוק בתנור, צריך לשים דגש על נקיון דלת התנור, המסילות, וכל הפינות חורים וסדקים.
יש להמתין 24 שעות.
להפעיל את התנור בחום הגבוה ביותר למשך שעה.

הכשרת התבנית והרשת שבתנור

במצב והתבנית או רשת באו במגע ישיר עם אוכל

אם האוכל היה במגע ישיר ברשת או התבנית, אז צריך ליבון באש כלומר להעביר אש על התבנית או הרשת.

(שימו לב: הרבה סוגי תבניות יכולות להתקלקל כך שלא שייך להכשיר אותם בדרך זו ולכן לא ניתן להכשיר תבנית מאלומיניום / פיירקס / זכוכית / סיליקון, וכדומה).

תבנית ששמשה כבסיס בלבד

אם לא מניחים על התבנית או הרשת אוכל באופן ישיר, אלא שהתבנית או הרשת נמצאות בתנור להיות בסיס להנחת כלים אחרים עליהם אזי (לשיטות המקילות) יש היתר לנקות אותם היטב ולהכניס לתנור מופעל על החום הגבוה ביותר במשך שעה.

וגם אחרי ההכשרה – ראוי לעטוף את הרשת בנייר כסף, כדי שישמש הפסק בין הרשת לכלים של פסח.

הכשרת תנור פירוליטי לפסח

תנור פירוליטי הוא תנור עם תוכנית מיוחדת של חום גבוה מאד שניתן להכשירו לפסח על ידי הפעלתו בחום הגבוה ביותר.

תוכן עניינים

תוספת עיון בדין הכשרת תנור

לכתחילה ראוי לא להכשיר את התנור לחג הפסח אלא לייעד תנור אפיה מיוחד לשבעת ימי החג.

איך מכשירים תנור לפסח ? לשיטות המקילות

למרות דברנו לעיל רבים התירו להכשיר תנור לפסח על ידי הפעלת התנור בחום הכי גבוה, באופן זה התנור מכשיר את עצמו.

סדר הכשרה

  1. ראשית יש לנקות את התנור היטב מכל שאריות מזון ולכלוך הדבוק בתנור. כמובן ניקיון יסודי עם חומרי ניקוי מתאימים להסרת שומנים וכדומה.
  2. להמתין 24 שעות.
  3. להפעיל את התנור בחום הגבוה ביותר למשך שעה.

הסיבה לחילוקי המנהגים

להלן נבאר את הסברת השיטות השונות

שיטות המקילים

כלל בידנו "כבולעו כך פולטו" וכמו שהתנור בלע על ידי חום במעלות שהוא יודע לייצר באותו אופן יהיה ההכשרה.

שיטת המחמירים

אין זו הכשרה ראויה, משום שהפעלת התנור בחום הכי גבוה זה לא הדרך הסטנדרטית לביצוע ליבון, שהרי ליבון עניינו לשרוף באש ולא לבצע פעולת "כבולעו כך פולטו".

לגבי הכשרת כלים כלל גדול בידינו שיש שתי סוגי הכשרת כלים:

הגעלת כלים

הגעלת כלים משמעותה להפליט את הטעם הבלוע בכלי באותו הדרך שבה הוא נבלע, לציין שאופן זה נאמר כלפי טעם שנבלע באמצעות אוכל המכיל רוטב/נוזל רותח ובדרך כלל מדובר בבישול, ולא במצב של איסור שנבלע באמצעות האש ללא רוטב.

ליבון

משמעותו לשרוף ולהשמיד את הטעם האסור על ידי האש, אופן זה של הכשרה מיועד לכלים שנבלע בהם איסור ישירות על ידי האש שלא באמצעות רוטב.

מכיוון שאופן השימוש בתנור ודרך הבליעה היא לא באמצעות נוזל אלא על ידי אש ישירות לכן הגעלה לא מועילה וצריך ליבון בדרך כלל אם נכניס להבות אש לתוך התנור הוא יתקלקל ולכן רבים בעם ישראל לא מכשירים תנור אפיה לפסח, וכן גם מנהג חב"ד.

תוספת הרחבה לעיון

כלפי תנור בפסח הסיבה להקל משום שבנוסף לנ"ל יש דין שכלי שבלע היתר אין צורך להכשירו בליבון חמור ומספיק ליבון קל.

כלפי פסח יש מחלוקת האם הכלי שבלע חמץ נחשב שבלע איסור ואז צריך ליבון חמור או בלע היתר ואז מספיק ליבון קל.

במחלוקת זו פסקנו להחמיר

אבל בנידון התנור מכיוון שישנם צירוף של 2 שיטות לקולא.

1. הכשרת תנור על ידי הפעלתו בחום גבוה.

2. חמץ נקרא היתר בלע

לכן יש מקום להקל להכשיר תנור על ידי הפעלתו בחום הגבוה ביותר.

ועדין נהוג בקרב קהילות רבות להימנע בכלל משימוש בתנור במהלך שבעת ימי החג ולהכניסו ל- מכירת חמץ

הכשרת תנור לפסח

מכירת חמץ

מכירת חמץ עם חב"ד תשפ"ה 2025

מקומות החמץ:
מנהג ישראל לתת תרומה במכירת החמץ: התרומה לפעילות של חב"ד בשדרות עם החיילים ותושבי הדרום!

אפשר לפנות אלינו גם באמצעות Whatsapp