הכשרת המטבח לפסח

הנחיות להכשרת המטבח והכלים לחג הפסח!

הכשרת המטבח והכלים

ההנחיות מתייחסות לכלים שמעוניינים להשתמש בהם בפסח.

לתשומת לבכם כלי חמץ שלא מעוניינים להשתמש בהם בפסח אין צורך להכשיר אלא למכור אותם לגוי.

תוכן עניינים

מדוע יש צורך בהכשרת המטבח לפסח?

בחג פסח אנו מצווים שלא לאכול ולא להחזיק ברשותנו חמץ.

חמץ הוא כל מאכל המכיל אחד מחמשת מיני דגן (חיטה שעורה שיבולת שועל שיפון וכוסמין ) שבא במגע עם מים ותפח.

על פי ההלכה כאשר מבשלים אוכל אז הטעם של האוכל נבלע בדפנות של הכלי וכאשר בעתיד מבשלים בכלי שוב אז הטעם שהיה בלוע בדפנות נפלט שוב למאכל שמתבשל.

לפיכך, על מנת לשמור על הכשרות בחג ולמנוע מצב שטעם החמץ שבלוע בדפנות הכלים יפלט ויאסור את המאכלים שיתבשלו בחג הפסח, יש להכשיר את המטבח והכלים.

מטרת ההכשרה היא להפליט את טעם החמץ שבלוע בכלים לפני חג הפסח ועל ידי כך הכלים נהפכים להיות כשרים לפסח.

חשוב לציין!!! מנהג חב"ד לייעד כלים מיוחדים לחג הפסח ולא להכשיר את הכלים שמשתמשים בהם כל השנה, אותם נהוג למכור לגוי לפני החג בשעת מכירת החמץ.

למרות זאת, לטובת רוב עם ישראל שכן נוהגים להכשיר את כלי המטבח, כתבנו באתר הנחיות מפורטות להכשרת המטבח לפסח.

מה כוללת הכשרת המטבח?

תהליך ההכשרה כולל ניקיון יסודי של כל חלקי המטבח, הכשרת משטחי העבודה והכלים, וכן הכנה מיוחדת של התנור, הכיריים והמקרר לשימוש בפסח. ישנם כלים שיש לגביהם חילוקי מנהגים בין אשכנזים לספרדים או בין שיטות מקילות למחמירות, בכל מקום שכזה השתדלנו לפרט את כלל המנהגים השונים בעם ישראל.

"כבולעו כך פולטו" (כפי שהוא בולע כך הוא פולט)

 "כבולעו כך פולטו" זהו עיקרון יסודי בדיני הכשרת כלים, הקובע כי הדרך שבה כלי ספג טעם (חמץ במקרה של פסח) היא גם הדרך שבה יש להוציא ממנו את הטעם.

אם הכלי בלע חמץ באמצעות נוזל חם, כמו סיר שבישלו בו פסטה רותחת, יש להכשירו על ידי שיטה דומה – הכנסת הכלי למים רותחים (הגעלה).
אם הכלי בלע חמץ באמצעות חום יבש, כמו תבנית אפייה שבתוכה נאפה לחם, יש להכשירו על ידי חום יבש חזק יותר – ליבון באש.
אם הכלי היה בשימוש קר בלבד, כמו קערה שבה נשמרו דברי חמץ קרים, ניתן להסתפק בניקיון יסודי בלבד. 

הכלל הבסיסי הזה מנחה אותו לאורך תהליך ההכשרה של הכלים.

קליפ הכשרת המטבח לפסח באדיבות ערוץ יהדותון

בתחילת העמוד ישנו קליפ באדיבות ערוץ יהדותון שמראה באופן ברור איך להכשיר את המטבח.

חשוב לציין שבמיוחד בעניין הכשרת כלים ישנם שיטות שונות ומחלוקות בהלכה, מקילים ומחמירים, וכן לעיתים יש הבדל בין שיטת אשכנזים לשיטת הספרדים.

במצבים של מחלוקת עורכי הקליפ נקטו כאחת השיטות בהלכה או לפי פסק הלכה שמתאים לחלק מהעדות בעם ישראל ולא לכולם.

אנו ממליצים לעבור על ההנחיות שבאתר בהם מפורטים כלל השיטות המקילים והמחמירים, אשכנזים והספרדים, תוך התייחסות לפסיקה המקובלת בחב"ד.

*הערה: בדקה 2:10 של הקליפ רואים הכשרת שיש על ידי עירוי מים רותחים, חשוב להבהיר הכשרת השיש צריך להעשות על ידי עירוי מים רותחים מבעבעים מכלי ראשון שהמים הורתחו בתוכו. (לדוגמא מקומקום)

[לפי שיטות מסויימות בהלכה אפשרי להשתמש גם במצקת ששהתה משך זמן בתוך הכלי ראשון שעמד על גבי האש]

הכשרת המטבח לפסח

מכירת חמץ

מכירת החמץ באמצעות האתר הסתיימה!

באפשרותכם להמשיך לתרום עבור מצוות 'קמחא דפסחא'.

לחצו כאן לתרומה בביט או אשראי

חג פסח כשר ושמח

קמחא דפסחא

תרומה קמחא דפסחא תשפ"ה 2025

תרומה למשפחות נזקקות ונפגעי טרור תושבי הדרום באמצעות חב"ד בשדרות

אפשר לפנות אלינו גם באמצעות Whatsapp