קערת ליל הסדר

קערת ליל הסדר: מדריך מפורט איך להכין את קערת פסח שלב אחר שלב

תוכן עניינים

מהי קערת ליל הסדר?

קערת פסח היא מרכיב מרכזי בליל הסדר, ובה מונחים שישה סימנים המייצגים את יציאת מצרים, את קורבן פסח  ואת סבלם של בני ישראל בשעבוד.

כל אחד מהסימנים נאכל בשלב מסוים במהלך ליל סדר או משמש לזיכרון בלבד.
בנוסף לקערה, על שולחן הסדר נמצאים שלוש מצות ומי מלח, המשמשים לחלקים שונים מהסדר.

איך מסדרים את קערת ליל הסדר?

קערת הסדר מסודרת בצורה מסורתית, כאשר לכל סימן יש מקום קבוע. הסידור המקובל ביותר הוא כדלהלן:

קערת פסח

צלחת פסח מרכיבים

צלחת הפסח כוללת שישה מרכיבים עיקריים, שכל אחד מהם מסמל היבט אחר בסיפור יציאת מצרים ובחוויית ליל הסדר:

  • זרוע
  • ביצה
  • מרור
  • חרוסת
  • כרפס
  • חזרת

במדריך שלפניכם נעבור על כל המרכיבים שבקערת הסדר נלמד איך להכין אותם ומה הם מייצגים? 

זרוע: גרון עוף צלוי

איך מכינים את הזרוע?

לוקחים חתיכת בשר (לרוב זרוע של עוף או כבש) וצולים אותה ישירות על האש עד שהיא משחימה.

מתי אוכלים אותה?

הזרוע אינה נאכלת בליל הסדר, אלא משמשת לזיכרון בלבד.

מה הזרוע מייצגת?

הזרוע מסמלת את קורבן הפסח שהיה מוקרב בבית המקדש, וכן את "הזרוע הנטויה" שבה ה' הוציא את בני ישראל ממצרים.

ביצה: מבושלת במים

איך מכינים את הביצה?

מבשלים ביצה במים עד שהיא מתקשה, כדאי מאד לקלף את הביצים מתחת לזרם מים קרים זה מיקל את תהליך הקילוף.

מתי אוכלים את הביצה?

הביצה נאכלת במהלך סעודת החג, לרוב בתחילתה.

מה הביצה מייצגת?

הביצה מסמלת את קורבן החגיגה שהוקרב בבית המקדש.

מרור: חסה וחזרת (חריין)

איך מכינים את המרור?

משתמשים בדרך כלל בעלי חסה בחב"ד נוהגים להוסיף שורש חזרת מה שמכונה חריין.

חובה לשטוף את החסה היטב מבעוד מועד מחשש תולעים, יש להקפיד לייבש את עלי החסה כי שהמצות לא ירטבו (בחב"ד מאד מקפידים לא לאכול מצה שרויה.)

מתי אוכלים את המרור?

המרור נאכל פעמיים:

  1. בברכת "על אכילת מרור" לאחר סיפור יציאת מצרים.
  2. בכורך, שבו כורכים מרור עם מצה לזכר דרך האכילה בבית המקדש.

מה המרור מייצג?

המרור מסמל את הסבל והמרירות שחוו בני ישראל במצרים: "וימררו את חייהם בעבודה קשה" (שמות א', י"ד).

חרוסת: רסק פירות

איך מכינים חרוסת?

החרוסת מורכבת מתערובת של פירות טחונים (כגון תמרים, תפוחים, אגוזים) יחד עם יין ותבלינים כמו קינמון. המרקם צריך להיות סמיך כדי להזכיר טיט.

>> בחב"ד נהוג לקחת רסק של תפוחי עץ אגוזים ואגסים עם קצת יין אדום בלבד ולא להוסיף פירות או תוספות לחרוסת.

מתי אוכלים את החרוסת?

בשעת אכילת המרור טובלים את החסה במנה קטנה של חרוסת כדי להקהות מעט את חריפותו.

מה החרוסת מייצגת?

החרוסת מסמלת את הטיט שבו השתמשו בני ישראל בעבודות הפרך במצרים.

כרפס: תפוח אדמה או בצל

איך מכינים את הכרפס?

בקרב עדות ישראל ישנם שמשתמשים בפטרוזיליה, סלרי או תפוח אדמה מבושל.

מנהג חב"ד לקחת לכרפס תפוח אדמה או בצל. טובלים את הכרפס במי מלח לפני האכילה.

מתי אוכלים את הכרפס?

הכרפס נאכל בתחילת הסדר, אחרי הקידוש ולפני תחילת ההגדה.

מה הכרפס מייצג?

השם כרפס הוא מלשון ס' פרך (שקוראים את המילה כרפס בצורה הפוכה)

ס' בגימטריא 60, מכוון על 60 ריבוא יהודים שעבדו בפרך במצרים. (ריבוא= 10,000 כלומר 60 ריבוא = 600,000  הכרפס גם נועד לעורר את סקרנות הילדים ולגרום להם לשאול שאלות על מהלך הסדר ומה נשתנה.

שלוש מצות

יש לרכוש שלישיית מצות לפני חג הפסח המצות נבחרות בקפידה ונשמרות תחת כיסוי מיוחד.

שלוש המצות מסמלות את שלושת סוגי עם ישראל – כהנים, לויים וישראלים, וכן את המצה שאכלו בני ישראל בצאתם ממצרים.

מי מלח

איך מכינים מי מלח?

מערבבים מלח עם מים בקערה קטנה, בכמות שתספיק לכל המשתתפים.

מתי משתמשים בו בליל הסדר?

מי המלח משמשים לטבילת הכרפס לפני אכילתו.

מה המי מלח מייצגים?

המים המלוחים מסמלים את הדמעות שבני ישראל שפכו בעבודת הפרך במצרים.

טיפים לארגון נכון של קערת ליל הסדר

  • כדאי להכין מראש את כל המרכיבים – כדי שהסדר יתנהל באופן מסודר ורגוע השנה שליל הסדר חל במוצאי שבת יש להתארגן כבר ביום שישי
  • מומלץ להכין את כל הסימנים מראש ולשמור אותם בקופסאות סגורות במקרר עד לשעת הסדר.
  • לצלות את הזרוע מראש – מאחר והזרוע צריכה להיות צלויה היטב, ניתן להכין אותה כמה שעות לפני הסדר ולשמור אותה במקום מתאים.
  • הכנת החרוסת מראש – כדי שהחרוסת תספוג טעמים ותהיה בעלת מרקם אחיד, ניתן להכין אותה יום לפני ולשמור בקירור.
  • חיתוך ושטיפה של הירקות – הכרפס והמרור צריכים להיות שטופים היטב, במיוחד אם מדובר בחסה, שדורשת בדיקת חרקים.
  • הכנת מי מלח מראש – כדי למנוע לחץ בזמן הסדר, כדאי להכין את מי המלח לכל האורחים מראש ולשמור אותם בקערה נפרדת על השולחן.
  • לכסות את שלוש המצות – להניח אותן תחת מפה מיוחדת, כך שיהיו מוכנות לרגעים החשובים בליל הסדר.
  • שימוש בקערה ייעודית – ניתן להשתמש בקערת פסח מסורתית עם מקומות ייעודיים לכל אחד מהסימנים אבל זה לא חובה.
  • מנהג חב"ד שהכיסוי שעל גבי המצות משמש בתור קערת הפסח ולא משתמשים בקערה או צלחת לליל הסדר.
  • מנהג נוסף בחב"ד להעמיד קערה מתחת למצות, מנהג זה הוא ע"פ כתבי האר"י ז"ל.

מידע נוסף שיעניין אתכם!

קערת ליל הסדר

מכירת חמץ

מכירת חמץ עם חב"ד תשפ"ה 2025

מקומות החמץ:
מנהג ישראל לתת תרומה במכירת החמץ: התרומה לפעילות של חב"ד בשדרות עם החיילים ותושבי הדרום!

אפשר לפנות אלינו גם באמצעות Whatsapp

קמחא דפסחא

תרומה קמחא דפסחא תשפ"ה 2025

תרמו את צרכי החג למשפחות נזקקות ונפגעי טרור תושבי הדרום ועוטף עזה